MENÜ
SPOR KANUNU
BİLGİLENDİRME PLATFORMU
  • Ali Turgay Büyükkarcı
    Karşıyaka Spor Kulubü Başkanı

    Biz 4 yıl önce kulüp tüzüğümüze bir madde koyduk, kulüp yönetimleri, görevle bulunduğu süre içerisinde aldıkları borcu veya aktifi yüzde 3 geçerlerse, bundan kulüp başkanı ve yönetim olarak sorumlu olacaklardır diye ve tüzüğümüzde var bu. Şimdi biz şunu yapıyoruz, her ayki toplantımızda bütün hesapları getirtiyoruz, biz bunu geçtik mi geçmedik mi diye kontrol ediyoruz. İnanın bu konuyu biz futbol müsabakalarımız, basketbol, voleybol ve diğer branşlarımızın sonuçları kadar ilgiyle takip ediyoruz. Çünkü biz bunu geçersek, cebimizden bu parayı ödemek zorundayız. Tavsiyem şudur ki bunun yasalaşması lazım. Çünkü bilhassa futbol kulüplerinin en büyük sorunu, tesis sorunundan daha çok yönetici sorunudur. Yani biz yöneticiler bu işin bir numaralı sorumlusuyuz bence. Biz doğru bir şekilde kendi cebimizden denetlenmediği sürece bu sıkıntılar devam edecek. Biz kendi yaşadığımız pratikten bahsediyorum. İnanın bir oyuncu transfer edecekken onun kaynağını bulmadan artık oyuncu transferi yapamıyoruz. Bunu şiddetle tavsiye ediyorum.

  • Mevlüt Aktan
    Manisa Futbol Kulübü Başkanı

    Tabi ki tüm kulüplerimizin ayrı hikayesi var ama bunun bir şekilde hem bütçeleme konusunda kanuna bağlamak lazım hem de yetki sorumluluk olarak imzaya kesinlikle sahip çıkılması lazım ve bunun kanuna bağlanması lazım. Herkese eşit şartlar olacak, yarışlar eşit şartlarda başlayacak bakın adil olmayan bir konu devamlı olamaz. Eşit şekilde kanunlar çıkıp yarışa eşit şartlarda başlamak lazım.

    Manisa Futbol Kulübü Başkanı Mevlüt Aktan yöneticilerin attıkları imzaların bağlayıcı olması gerektiğini şu cümlelerle aktarıyor:

    “Tabii ki tüm kulüplerimizin ayrı hikâyesi var amabunun bir şekilde hem bütçeleme konusunda kanuna bağlamak lazım hem de yetki sorumluluk olarak imzaya kesinlikle sahip çıkılması lazım ve bunun kanuna bağlanması lazım.”

  • Hasan Kartal
    Rizespor Başkanı

    Anonim şirketler zaten kendi kulüplerini yönetmek zorundadır, kendi işlerini kendi görmek zorundadır, borçlarını kendileri ödemek zorundadır, yapmış oldukları hataları kendileri düzenlemek zorundadır. Derneklere geldiğimiz zaman sadece bir madde ekleyeceğiz üzerine, kulüp başkanlarına ve yöneticilerine hesap sorulacak, sorumlu olacaklar. Böyle olduğu zaman yönetim kurulu ister istemez başkanı kontrol altına alıyor, başkan istediği gibi transferleri yapamıyor, gereksiz harcama yapamıyor. İkisi birbirini kontrol etmek zorunda kalıyor çünkü neticede borçları yönetim kurulu başkanı ve yönetim ödeyecek.

  • Fatih Mert
    MKE Ankaragücü Başkanı

    Kulüplerin borçları sıfırlandıktan sonra başkan, yönetici kim bu işi yapacaksa attığı bütün imzadan her şekilde sorumlu olmalı.

  • Hasan Akıncıoğlu
    Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

    Hasan Akıncıoğlu dernek statüsünde olan kulüplerde böyle bir sorun yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgularken şu ifadeleri kullanıyor:

    “Türk futbolunun geldiği noktada en büyük sorun, yöneticilerin dernekler statüsüyle yönetilen çok futbol kulübünde belli konularda belli anlaşmalara imza attıktan sonra genel kurulda ibra olarak kulüpten ayrılmaları ve geriye çok büyük borç kalması ve şahsi sorumluluktan sıyrılmış olmaları.”

  • Av. Mehmet Aslan
    T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı

    Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluklarının belirlendiği kanun maddelerini ortaya koyarak vergi ve ecri misil dışında sorumluluklarının olmadığını bunun dışındaki tüm borçlanmadan muaf olabileceklerini belirtiyor:

    Hukukta kulüplerin yönetim kurulu üyeleri ve başkanlarının sadece VUK 10. maddesine göre bir de 6383 sayılı 35. maddesine göre sorumlulukları var. Vergi, SSK ve ecri misil gibi kapsıyor. 10. Maddesinde sadece vergiyi kapsıyor. Dolayısıyla yönetim kurulu üyelerinin bu iki düzenleme dışında herhangi bir sorumlulukları yok.

  • Av. Erkin Doygun
    Adanaspor A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi

    Hepsinin ilk odağı başarı oluyor. İlk kıstas da para harcayarak şampiyonluk hedefiyle giriş oluyor. Burada dernekler ve kanunlar özellikle dernek statüsünde olanlar mali sorumluluk getirilmesi. Kendi dönemlerine ilişkin harcamalarında o dönemki yöneticilerin mali sorumlu olması gerektiğiyle ilgili bir talebimiz var.

    …derneklerde bazı kulüpler istisna olmak kaydıyla sürekli yeni yönetim geliyor. Hepsinin ilk odağı başarı oluyor. İlk kıstas da para harcayarak şampiyonluk hedefiyle giriş oluyor. Burada dernekler ve kanunlar özellikle dernek statüsünde olanlara mali sorumluluk getirilmesi. Kendi dönemlerine ilişkin harcamalarında o dönemki yöneticilerin mali sorumlu olması gerektiğiyle ilgili bir talebimiz var.