MENÜ
SPOR KANUNU
BİLGİLENDİRME PLATFORMU
  • Saffet Sancaklı
    MHP Kocaeli Milletvekili

    Geçici önlemlerle kulüplerin finansal sorunları çözülemez. Vergi indirimi ya da Bankalar Birliği ile yapılandırma geçici çözümler. Bir kere kulüpler yasası düzenlemeleri ile sistem kurarak sorunları temelli çözmek lazım.

  • Mecnun Odyakmaz
    Sivasspor Başkanı

    Şu an söyleyeceklerimin de kayıt altına alınmasını rica ediyorum. Bunu okumanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Futbolcuların gelir vergileri ile ilgili yeni düzenleme neticesinde, Gelir üzerinden Kulüpler tarafından kesilecek stopaj oranı %15’ten %20’ye çıkarıldı. Futbolcular genellikle ücretlerin net olarak belirlenmesinde ısrarcı oluyorlar. Dolayısı ile kulüplerin yükü artmış oluyor. Bir futbolcunun yıllık geliri 600.000.- TL’nı aştığında, beyanname vermesi ve neticede %40’a varan oran üzerinden ek vergi ödemesi söz konusudur. Yine “net” anlaşma halinde kulüplerin yükü artmaktadır.

  • Ali Turgay Büyükkarcı
    Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı

    Bütçeden ne durumdayız. Çünkü bütçeyi aştığınız zaman biz bunu cebimizden ödemekteyiz. 4 seneden beri %3’ü geçmeden yürüyoruz. Keşke bu tüzüğe 10 sene önceden koyulsaymış, şimdi borcumuz olmazdı. Tüzüğümüzde bütçenin %10’unu aşmamamız şerhini koyduk. 4 seneden beri her ay rapor alıyoruz.

  • Kemal Tamer
    Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı

    Bizde destek gerçekten çok fazla, Avrupa’nın birçok ülkesinden hatta Amerika’dan daha iyiyiz, onlarda hiç devlet desteği yok.

    Konuşmacılar vergiler ile ilgili önemli sorunlarını dile getirmektedirler. Özellikle şirket kulüpleri vergi çeşitliliğinden ve miktarlarından dolayı mali sorunlar yaşadıklarını anlatmaktadırlar. Mali yönden sorunları olan kulüpler, vergilerini ödemekte güçlük çektiklerini ifade etmektedir. Şirketleşen ya da şirket olarak kurulan kulüpler, diğer tüm şirketler gibi çeşitli vergi türlerine dahil edilmekte ve tüm ticari faaliyetlerinden vergi alınmaktadır. Kulüp yöneticileri bu konularda sorunlarını dile getirmekte ve devlet yöneticilerinden bu konularda düzenleme beklemektedirler.

  • Yusuf Sağlam
    Koznaspor Başkanı

    Finansal kriterlerin Türk futboluna uygulanacağını düşünüyorum ama en büyük kaygım uygulama safhasında bunlar yeterince yaptırım şeklinde uygulanabilecek mi yani hukuki boyutta sıkıntı yaşar mıyız diye endişeleniyorum. Kulüpleri sürekli satın almayla yani transfer ile yönetemilmeyeceğini bildiğimiz için kaynak yaratmamız gerektiğinin farkındayız. Benim bir önerim var bu konuyla ilgili. Bu kayda mutlaka girsin bence altyapı zorunluluğu getirilsin kulüplere ve buradaki hocaların maaşları dahil olmak üzere federasyon belirlesin. Hangi nitelikte hangi liyakatta olduğu, bilgi donanımı, çocuk eğitimi ne kadar her şey federasyon tarafından belirlensin ve kulüplerden kesilsin. Kulüpler altyapı hocalarına değer vermiyor, verilmesi lazım. Değer vermediğimiz hiçbir şeyin sonucunu alamayız.

  • Kemal Deniz Çiftçi
    Avukat

    Ülkemizin gerçeği, özellikle büyük kulüpler de olmak üzere büyük borçlar altındayız. Burada da biz şirket üzerinden faaliyetlerimizi yürütmemize rağmen, burada da normal bizden yapılan kamu kesintileri, kamu ödemeleri, vergiler vs. normal şirketmişçesine kesilirken, bir de bunun üstüne spor faaliyetlerimizden dolayı çok yüksek kesintilere, reklamlardan isim haklarından vs. birçok kesinti yapılıyor. Haliyle biz de zaten içinden çıkamadığımız bir ekonomik durumda olduğumuz için, bu konuda paylarda düzenleme yapılmayacaksa da en azından vergisel istisna tanınarak, kamu alacakları yönünden istisnalar tanınarak birazcık nefes aldırılmak istiyoruz açıkçası. Bu konuda da düzenlemeleri bekliyoruz Bakanlığımızdan.